Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-08@03:22:11 GMT

تیک‌آف بویینگ روی قرارداد ناقص برجامی

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۷۷۷۵۳

تیک‌آف بویینگ روی قرارداد ناقص برجامی

«فورس ماژور» حالا نامی از همیشه آشناتر برای مسوولان وزارت راه و شهرسازی است. آقای «عباس آخوندی» و مدیرانش در وزارت راه که روزگاری هواپیما‌های برجامی را یکی از افتخارات مدیریتی خود می‌دانستند و با عکس‌های یادگاری با این هواپیما‌ها سوژه رسانه‌ها شده بودند، حالا یکی از سخت‌ترین هفته‌ها و ماه‌های دوران مسوولیت خود را می‌گذرانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه صبح نو: بند «فورس ماژور» حالا نامی از همیشه آشناتر برای مسوولان وزارت راه و شهرسازی است. آقای «عباس آخوندی» و مدیرانش در وزارت راه که روزگاری هواپیما‌های برجامی را یکی از افتخارات مدیریتی خود می‌دانستند و با عکس‌های یادگاری با این هواپیما‌ها سوژه رسانه‌ها شده بودند، حالا یکی از سخت‌ترین هفته‌ها و ماه‌های دوران مسوولیت خود را می‌گذرانند. هفته‌ها و ماه‌هایی که پس از عهد‌شکنی آمریکایی‌ها در برجام، شرکت‌های بزرگ و کوچک و قرارداد‌های خرد و کلان، یکی‌یکی روی هوا می‌رود و به بهانه وضع تحریم‌های جدید ترامپ علیه ایران، دیگر رویای تحویل هواپیما به ایران، تبدیل به کابوس شده است. کابوسی که با پتک سنگین «شرکت بویینگ» تلخ‌تر هم شده است و حالا مدیران این غول هواپیماسازی دنیا اعلام کرده‌اند نه خبری از هواپیما‌های برجامی توافق‌شده خواهد بود و نه خسارت نقض قرارداد. بهانه هم جور است: «بند فورس ماژور».
قرارداد ایران با شرکت بویینگ، یکی از مهم‌ترین قرارداد‌هایی بود که ایران پس از برجام توانست با شرکت‌های بزرگ اروپایی و آمریکایی به امضا برساند. این قرارداد برای خرید ۸۰‌فروند هواپیمای بوئینگ در مدل‌های مختلف توسط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) از این غول هواپیماساز آمریکایی بود که اداره کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری این کشور (اوفک) نیز در دوره ریاست‌جمهوری اوباما، با این قرارداد موافقت کرد.
اما یک سال پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ و پس از اعلام خروج یک طرفه این کشور از برجام، شرکت بوئینگ نیز اعلام کرد هیچ هواپیمایی به ایران تحویل نخواهد داد.
این اقدام بویینگ، اما با واکنش جالب وزیر راه و شهرسازی همراه بود. آخوندی دیروز در این‌باره در کانال تلگرامی‌اش نوشت: «وزارت راه و شهرسازی از همه ظرفیت‌های حقوقی و قانونی موجود در قرارداد استفاده خواهد کرد.»
اگرچه قرارداد برجام محرمانه است، اما بسیاری از کارشناسان این اظهارات وزیر راه را به معنای احتمال شکایت از شرکت بوئینگ در محاکم بین‌المللی و اخذ خسارت به‌دلیل این اقدام شرکت هواپیماسازی بوئینگ برآورد کرده‌اند.
با این حال برخی از حقوق‌دانان بین‌الملل از این اظهارات آخوندی به نوعی برداشت عوام‌فریبی کرده و معتقدند وی تلاش دارد تا با استفاده از این نوع ادبیات، از افکار عمومی زمان بخرد.
گفتنی است در نخستین سال امضای قرارداد ایران‌ایر و بوئینگ، این شرکت یک فروند از هواپیما‌های مرجوعی و سفارشی ترکیش‌ایر را که به‌دلیل ناتوانی مالی، این شرکت هواپیمایی ترکیه از تحویل آن امتناع کرده بود به هما پیشنهاد داد، اما ایران با بررسی امکانات این هواپیما به بوئینگ اعلام کرد نیازی به آن ندارد و مجدداً خود شرکت ترکیش‌ایر این یک فروند را از بوئینگ دریافت کرد.
در همین حال، آقای اصغر فخریه کاشان، مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور بین‌الملل و مسوول گروه خرید هواپیما از شرکت‌های هواپیماسازی اروپایی و آمریکایی در دوره پسابرجام که در‌حال‌حاضر در خارج از کشور به سر می‌برد در گفتگو با «مهر» درباره جزئیات مندرج در قرارداد ایران‌ایر و بوئینگ و احتمال شکایت از این شرکت گفت: «من باید با وزیر صحبت کنم تا وی اجازه بدهد که آیا امکان بیان جزئیات وجود دارد یا خیر.»
از سوی دیگر آقای علیرضا منظری، معاون اسبق هوانوردی و امور بین‌الملل سازمان هواپیمایی کشوری هم در گفتگو با خبرنگار مهر درباره وجود امکان برای ادعای خسارت از بوئینگ و شکایت ایران‌ایر از این شرکت آمریکایی در محاکم بین‌المللی، بیان داشت: هنوز به‌صورت رسمی اعلام نشده است که آیا توافقی که میان ایران‌ایر و بوئینگ به امضا رسید، یک قرارداد رسمی تجاری بوده یا یک تفاهم‌نامه داخلی میان دو شرکت؛ اگر فرض بگیریم که یک قرارداد تجاری رسمی بوده، قاعدتاً مفادی از این قرارداد به موضوعات حقوقی و دعوا‌های اینچنینی اختصاص دارد.
وی ادامه داد: بند «فورس ماژور» در قرارداد‌های تجاری رسمی بین‌المللی درج می‌شود که البته هنوز اعلام نشده است که آیا در قرارداد هما و بوئینگ هم این بند آمده یا نه؛ اما با فرض درج این ماده در قرارداد مذکور، عنوان می‌دارد که اگر اتفاقات غیر قابل پیش‌بینی اتفاق بیفتد، این قرارداد خود به خود فسخ‌ می‌شود.

لینک کوتاه خبر: farda.fr/003T0Q

منبع: فردا

کلیدواژه: بوئینگ برجام هواپیما تحریم ترامپ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۷۷۷۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷ قرارداد تولید بار اول از سوی مناطق نفت‌خیز جنوب امضا می‌شود

رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب از امضای ۷ قرارداد تولید بار اول از سوی این شرکت در نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز پالایش و پتروشیمی خبر داد.

به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، محمد گلستان‌باغ با بیان اینکه مجوز امضای ۷ قرارداد تولید بار اول به ارزش ۸۰۰ میلیارد تومان از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در بیست‌وهشتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران صادر شده است، گفت: با امضای این قراردادها مجموع قراردادهای تولید بار اول مناطق نفت‌خیز جنوب به رقمی حدود هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان می‌رسد.

وی با اشاره به تحول مناطق نفت‌خیز جنوب در حوزه پژوهش و به هم‌رسانی عرضه و تقاضای فناوری، افزود: تحقق این موضوع، اثرگذاری بالایی در شبکه زیست‌بوم نوآوری کشور داشته است و بی‌شک این رویداد بین‌المللی فرصت ارزشمندی در حوزه توسعه همکاری‌ها و نهادی‌سازی مذاکره‌ها منتهی به قرارداد با شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشگاه‌ها و مراکز علمی تحقیقاتی است.

رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، بیان کرد: جهش اقتصادی و تولید از درگاه دانش‌بنیان‌ها، مراکز علمی و تخصصی می‌گذرد و مشارکت جمعیت متخصص و نخبگانی مردمی حوزه صنعت به همین منظور اهمیت بسیاری دارد که باید بیش از پیش توجه شود.

گلستان باغ ادامه داد: در دو ماه نخست امسال تعداد ۸ قرارداد پژوهشی به ارزش حدودا ۳۵ میلیارد تومان امضا شده و ۸ بسته قرارداد پژوهشی نیز به ارزش حدودی ۷۰ میلیارد تومان با مراکز دانشگاهی، پژوهشی و دانش‌بنیان در دست اقدام قرار دارد که برنامه‌ریزی لازم برای امضای این قراردادها در خردادماه امسال انجام شده است.

وی در پایان گفت: عملکرد شاخص دو ساله گذشته شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در حوزه پژوهشی و فناوری با انتخاب شرکت برتر کشور در حوزه قراردادهای تولید بار اول و شرکت برتر در سطح وزارت نفت در حوزه قراردادهای پژوهشی و فناوری بدون شک جز با تلاش و پیگیری همه مدیران و همکاران فعال در حوزه پژوهش و کارگروه‌های تخصصی در همه مدیریت‌های ستادی و شرکت‌های پنج‌گانه بهره‌بردار حاصل نمی‌شد.

دیگر خبرها

  • فرود اضطراری یک هواپیما در بزرگراه (فیلم)
  • ۷ قرارداد تولید بار اول از سوی مناطق نفت‌خیز جنوب امضا می‌شود
  • ایران ۶۲ میلیون دلار به همراه دیرکرد غرامت از هند دریافت می کند
  • احیای استقلال بعد از دو سکته ناقص/ خارجی‌ها صدر را آبی نگه داشتند
  • چرا چشم مردم به دیدن ۵۰ فروند هواپیمایی که دولت می‌گوید وارد کشور کرده، روشن نمی‌شود؟
  • حادثه دلهره آور یک هواپیما هنگام فرود (فیلم)
  • نمایش «وضوح ناقص» در خانه عکاسان جوان
  • خودزنی آمریکا با تحریم روسیه / مصائب بوئینگ بدون قطعه ساخت مسکو!
  • خودزنی آمریکا با تحریم روسیه/ مصائب بوئینگ بدون قطعه ساخت مسکو!
  • «بویینگ» و «ناسا» فضاپیمایی جدید پرتاب خواهند کرد